העוף

ערכיו התזונתיים והבריאותיים של העוף

העוף הוא ללא ספק בין מקורות המזון החשובים ביותר לאדם. לא רק שהעוף הוא זול מאוד וזמין בהשוואה לסוגים שונים של בשר, אלא גם מאוד קל לעבוד איתו, וחלקיו מאופיינים ברכות וטעם נפלא.

עוף גם עשיר בחלבונים שיש להם יכולת להגביר תחושות של שובע לאורך זמן, כמו כן מדובר בחלבונים איכותיים עשירים בחומצות אמינו, השומרים על בריאותנו ומעולים להתפתחות תקינה של ילדים. החלבונים גם חיוניים לבריאות שרירי הגוף וככאלו הם מומלצים למי שמתאמן באופן קבוע. יתרה מכך, שמירה על מסת שריר חשובה לכולם, והיא אף עולה בגיל מבוגר לשמירה על הגוף בריא ומניעת התפתחות של מחלות. בנוסף לכך, האנזימים שיש בחלבונים חשובים למערכת החיסון של גוף האדם ותורמים לחיזוקה. ויטמינים ומינרלים חשובים קיימים בעוף:

  • ויטמין B12 – משתתף בהליך הייצור של כדוריות דם אדומות וחיוני למערכת העצבים, כאשר חוסר ממנו עלול לגרום לאנמיה.
  • ויטמין B3- משתתף בהליכי הפקת אנרגיה ממזון ומסייע בשמירה על בריאות מערכת העיכול והעצבים.
  • חומצה פולית- המכונה גם ויטמין B9, משתתפת בהליכי ייצור של כדוריות דם אדומות, מונעת אנמיה ומגנה על מערכת העצבים של עוברים.
  • ויטמין B6- מסייע בהליכי אחסון ושמירת אנרגיה. כמו כן הוא חיוני למערכת החיסון, משתתף בהליכי חילוף חומרים ובהליכי ייצור של כדוריות דם לבנות. הוא גם מסייע לוויטמינים אחרים מקבוצה בי להיספג בגוף.
  • מינרלים – לרבות זרחן, אשלגן, סלניום, ברזל, אבץ ומגנזיום. מינרלים אלו חיוניים למגוון מערכות בגוף לרבות כלי הדם, הלב ומערכת העצבים.

חלקי העוף ואופן הכנתם:

כרעיים

הכרעיים מורכבות מהירך ומהשוק. יש הקוראים לזה גם "רבע עוף". לרוב מפרידים אותם למנת שוק ומנת ירך, אלא אם המנה הינה קטנה. אם מבשלים כרעיים יש לחשב זמן בישול ארוך, לפחות שעה וחצי על גבי להבה בינונית, לאלו המעוניינים באפקט הכרע עוף צלוי, לאחר הבישול להעביר לתנור למצב גריל ל15 דקות נוספות.

שוקיים / פולקעס

השוק, זה למעשה כרע בלי הירך. השוקיים נחשבות לחלק העסיסי ובין הטעימים ביותר בעוף, עם כמות שומן יחסית נמוכה, השוקיים מתאימות לרוב סוגי הבישול – לבישול, לצלייה בגריל, לאפייה. יש המשתמשים בשוקי עוף לתיבול ושיבוח מרקים ותבשילי קדרה. 2 שוקי עוף ישבחו כל מרק ותבשיל קדירה המכיל קטניות וירקות.

ירכיים / משולש

ירכיים הם נתח מאוד עסיסי וטעים אבל שמן יחסית, אם מסירים את השומן, או לא אוכלים אותו הוא פחות שומני. הירך היא בעלת עצם גדולה ומאד קל להוציאה. ירך ללא עצם היא למעשה מכונה פרגית, רוב האנשים יעדיפו את הפרגית כיון שיותר קלה להכנה ונוחה באכילה. ירכיים מתאימות לצלייה בגריל, על האש, לתבשילי קדירה, למרק, לפרגיות, למילוי ועוד.

חזה עוף

ב- 100 גרם של חזה עוף יש בממוצע רק 100-120 קלוריות, עם 3 גרם שומן בלבד, לצד כמות גבוהה של חלבון העומדת על 20 גרם. השילוב של הרבה חלבון ומעט שומן הופך את מנת הבשר הזו למומלצת במיוחד, ובעיקר אם מעוניינים במנת חלבון עשירה ועדיין לאזן את משקל הגוף. רוב האנשים משתמשים בו כדי להכין שניצלים או נתחי עוף מוקפצים, אבל אפשר גם לבשל אותו בתבשילים, בגריל, להשתמש בו למילוי או אפילו לטחון אותו ולהכין קציצות.

כנפיים

אחוז השומן בכנפיים הוא הגדול ביותר מכל חלקי העוף, ובמיוחד כאשר אוכלים את הכנפיים עם העור שעליהם. הכנף בנויה משני חלקים. בחלק הקטן לרוב משתמשים בעיקר להכנת צירים ומרקים. מומלץ  להגיש כנפיים כשהן מפורקות לחלקים. כנפים ניתן להכין בגריל, מוקפצות או על האש.

גרון 

הגרון הוא בעל טעם יותר "בשרי" ופחות העוף שאנחנו מכירים. הגרון הוא נתח זול ולרוב משמש בעיקר כדי להעשיר טעמים של תבשילים, מרקים וצירי עוף.

כבד

הכבד הוא חלק חשוב ובעל מקור ברזל משמעותי. אם זאת חשוב לציין כי מבחינה בריאותית יש לצרוך אותו בכמות מדודה של עד 100 גרם לשבועיים! את הכבד אוכלים לאחר צלייה באש גלויה, ולאחר מכן ניתן להקפיצו עם ירקות או לטחון עם ביצה קשה ובצל מטוגן ולהכין ממרח כבד.

קורקבנים

הקורקבן הוא חלק שרירי מהקיבה. ולכן חייבים להשרותו במים ומעט חומץ ולנקות אותו היטב לפני הבישול. הקורקבן מתאים בעיקר לבישול ארוך כמו בחמין עד שהוא מתרכך לחלוטין.  לאחר הבישול ניתן לחתוך לקוביות ולהקפיץ עם ירקות, או לבשלו בישול ארוך בחמין.

הטופס נשלח בהצלחה

תודה שפנית אלינו
נחזור אליך בהקדם האפשרי