שמן זית

הכל על שמן הזית, חשיבותו, ומעלותיו

לילה, שקט, הנסיכים שלי נרדמו, עכשיו ניתן לשבת בנחת ולכתוב מאמר, תוך כדי הכתיבה נשמע מהחדר הסמוך קולות שיעול, אני ניגשת ורואה את הקטן משתעל, בלי לחשוב פעמיים ומבלי להסס, פונה אל המטבח ומוציאה ממגירת הבקבוקים את השמן זית, יוצקת מעט אל הידיים, מחממת אותו על ידי עיסוי עם היד השנייה, ומורחת בנדיבות על הגוף באזור הריאות של המשתעל התורן, כמובן לא לפני שבדקתי שאין לו חום (!), ותוך כדי מלמול: יהא עסק זה לרפואה וחיים!

שמן זית מלווה אותנו בכל שעות היממה, ותרופת פלא כמעט לכל בעיה מכאב אוזניים, כאב בטן ועד שיעול, כקרם לחות לאחר שטיפת הכלים, וכמובן שהוא משבח, מאזן ומחבר טעמים להרמוניה קולינרית בריאה ומושלמת.

בסדנאות בישול ואפייה בריאה שאני מוסרת, אינני מוותרת על החלק חוויתי שהוא – הכנה במקום של מאכלי בריאות מול המשתתפות, וכמובן אחר כך – טעימות, תמיד שאני מגיעה לחלק של התיבול, ויוצקת שמן זית בנדיבות אני מקבלת בלי סוף תגובות מהמשתתפות: מספיק, אוי, כמה את שופכת… כולנו נשמין בגללך…

כמובן שחשוב להקפיד על מינונים נכונים, אבל עדיין לא נפגשתי עם אנשים שהעלו במשקל משמן זית…

לעיתים אני שומעת בצער רב, כי יש בתים ששמן זית הוא עבורם שמן רק להדלקת נרות שבת במקרה הטוב, או רק לנרות חנוכה במקרה הפחות טוב… ולא הייתי מאשימה את חוסר הידע בכך אלא את הפחד מהשינוי, "כך אמא שלי תיבלה את הסלט, ואני לא מסוגלת לשנות…" או "הארומה והריח של השמן זית מוציאה לי את התיאבון"… ועוד אמירות כאלה.

חשוב לא פחות לבדוק כי אכן שמן הזית הינו שמן איכותי, ולא חלילה שמן באיכות ירודה או לפעמים אפילו מזויף…!

שמן זית איכותי, לא יימכר אף פעם במבצע, ובמיוחד לא לפני חנוכה, שמעתם פעם כי מוכרים אתרוגים במבצע לפני סוכות?… הרי ברור לנו כי יש סיבה למבצע, ואם לא נבדוק מה היא, ייתכן שנשלם מחיר כפול ומכופל על שמן זול ואולי אף ממוחזר שהקשר בינו לבין שמן זית הוא גרעיני זיתים טחונים, או במקרה גרוע יותר תמונת העטיפה בלבד, עם תמצית בטעם שמן זית.

לכן, צרפתי מדריך מקוצר עם המלצות לרכישת שמן זית איכותי, כדי להקל על כולם את המשימה,  ובאופן כללי, היום ניתן לרכוש שמן זית בארומה מאד עדינה, כך שמי שלא יודע שהסלט תובל בשמן זית לא ירגיש כלל הבדל בטעם…

 ולכל אלה שגם בארומה העדינה הרסנו להם את הסלט, ובאמת "לא מסוגלים" מומלץ לצרוך כף אחת שמן זית ביום כמו "תרופה", על מנת לחזק את המערכת החיסונית, ולהרוויח את הסגולות הטובות שקיימות בו!

על מנת להפיק מהשמן זית את כל סגולותיו מומלץ לצרוך אותו בכבישה קרה, וכאשר מחממים אותו להקפיד לחממו עד 200 מעלות, כדי להכין חביתה או לטגן בצל מומלץ להשתמש בשמן זית על פני שמנים אחרים.

כידוע, טיגון מאכל בשמן עמוק לא מומלץ בכל שמן שהוא, גם אם אחר כך סופגים את השמן מהמאכל, עדיין נותר בו הרדיקליים החופשיים המזיקים לגוף.

מדריך לרכישת שמן זית איכותי:

  1. יש לרכוש שמן זית מחברה ידועה ולא מ"חבר" של חבר בכפר שמכין את השמן בחצר שלו, כיום, חובה לצרוך שמן זית עם כשרות כיון שתעשיית השמן פרוצה מאד וכפרים רבים בצפון הארץ מתפרנסים ממכירת שמן זית ממוחזר כשמן זית מהודר!
  2. חפשו תו איכות של מועצת הזיתים. המועצה מספקת ליצרן תו איכות לאחר בדיקות איכות אקראיות (חלקן בדיקות מעבדה כימיות וחלקן בדיקות חושיות), שבהן הוכח כי השמן עומד בתקן.
  3. ככל שדרגת החמיצות גבוהה, כך השמן מכיל יותר חומצות שומן חופשיות ואיכותו יורדת.

 בדקו את התווית:

  • כתית (Virgin): התהליך המכני שבו השמן מופק – באמצעות דחיסה והידוק הזיתים בלחץ בלבד, ללא תוספת של חומרים כימיים.
  • כבישה קרה (Cold pressed): השמן מופק בתהליך מכני בטמפרטורה שאינה עולה על 35 מעלות. כלומר, זהו שמן מובחר שלא הפיקו אותו בטמפרטורה גבוהה (במטרה להפיק כמות רבה יותר של שמן), כך תבטיחו כי השמן איכותי ולא עבר תהליך של חימום וזיכוך ההורסים את הערכים הטובים והמיוחדים שבו.
  • כתית מעולה (Extra Virgin):  שמן באיכות הגבוהה ביותר, בעל חמיצות בשיעור של עד 0.8%.
  • כתית משובח (Fine Virgin): בעל שיעור חמיצות של עד 2%.
  • כתית רגיל (Ordinary Virgin): בעל חמיצות מעל 2%, מומלץ לשימוש בחום.
  • שמן זית מזוכך: שמן שעבר תהליך כימי להורדת דרגת החמיצות. הוא מעורב בשמן זית רגיל ונושא את טעמו, אך אינו מצטיין בתכונות הבריאותיות של שמן זית כתית.
  • שמן זית זך (pure): זהו שמן זית באיכות ירודה המשמש רק למאור וקוסמטיקה. בגלל המצאות חומרים כימיים בו הוא אסור למאכל.
  1. תאריך תפוגה – שמן זית אינו יין, ככל שעובר הזמן הוא מתיישן ורע לו, וחלק מהחומרים הטובים כבר אינם פעילים בו, לפי משרד הבריאות, אחרי שמבקבקים את השמן – תוקפו שנה אחת. תוקפו של שמן זית בפך: שנה וחצי.
  2. האריזה – שמן זית נהרס באוויר, באור ובחום, ולכן מומלץ לקנותו בבקבוקי זכוכית אטומות וכהות, האור מפרק את השמן וגורם לשחרור ריחות לא נעימים.
  3. יש לאחסן במקום מעט קריר (לא במקרר) וחשוך. ולצרוך את השמן מפתיחת הבקבוק עד 3 חודשים.
  4. כדי להיות בטוחים שקניתם שמן זית איכותי: הכניסו אותו למקרר למשך 24 שעות, אם הוא נקרש – זה שמן זית!

סגולותיו העיקריות של שמן הזית:

  1. מכיל אומגה 9 – חומצה אולאית מעלה את רמת הכולסטרול הטוב בדם (HDL) ומוריד את רמת הכולסטרול הרע בדם (LDL).
  2. מקטין את ההסתברות למחלות סרטן.
  3. מאזן את הלחץ דם והסוכר בגוף.
  4. מסייע לספיגת הויטמינים והמינרלים במערכת העיכול, ומונע עצירות.
  5. משפר באופן משמעותי את תאי הזיכרון במוח.
  6. תורם למאבק בדלקות בגוף.
  7. משפר את ספיגת הסידן בגוף. 
  8. שומר על אלסטיות ולחות בעור ולכן מאט הזדקנות וקמטים בעור.

הטופס נשלח בהצלחה

תודה שפנית אלינו
נחזור אליך בהקדם האפשרי